Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά την καλύτερη διατροφή για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των βρεφών.
Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι ο βέλτιστος τρόπος διατροφής των βρεφών. Μετά, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικές τροφές με συνεχόμενο θηλασμό μέχρι τα δύο έτη.
Μη αναγκαία εισαγωγή θήλαστρου (μπιμπερό), μερικώς ή πλήρως, ή λοιπών συμπληρωματικών τροφίμων και ποτών ενδέχεται να έχει αρνητικές και μάλιστα μη αναστρέψιμες συνέπειες στον θηλασμό. Οι μητέρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναλογιστούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, πριν αποφασίσουν να χορηγήσουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ή αν δυσκολεύονται με τον θηλασμό.
Οι οδηγίες χρήσης, προετοιμασίας και αποθήκευσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή λοιπών συμπληρωματικών τροφών και ποτών θα πρέπει να ακολουθούνται με τη δέουσα επιμέλεια, δεδομένου ότι η μη ορθή ή μη αναγκαία χρήση συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία.
6

Ήχοι ζώων!

Σε αυτή την ηλικία, η περιέργεια του μικρού σας έχει αρχίσει να οξύνεται. Θέλει πια να μάθει τι συμβαίνει και πέρα από το άμεσο περιβάλλον του, οπότε είναι η κατάλληλη εποχή για να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες με ήχους και φωνές ζώων - είτε μιμείστε κάποιο αγαπημένο κατοικίδιο, είτε τον βρυχηθμό του λιονταριού στον ζωολογικό κήπο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα παιχνίδια αλλά και τα σκεπάσματα του παιδιού για να του γνωρίσετε διάφορους ήχους που κάνουν τα ζώα.

Αντιγράφοντας τη γάτα

Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε από το σπίτι για να διδάξετε στο μικρό σας τους ήχους των ζώων – ιδίως αν έχετε κάποιο κατοικίδιο. Την επόμενη φορά που η γάτα σας θα νιαουρίσει, περνώντας από εκεί που κάθεστε, μπορείτε να μιμηθείτε το νιαούρισμά της στο παιδί. Είμαστε σίγουροι ότι το μικρό σας θα διασκεδάσει πολύ ακούγοντας αυτό τον ήχο από το δικό σας στόμα!

Κελαηδίσματα και βρυχηθμοί

Μπορείτε επίσης να μιμηθείτε τους ήχους – και τη συμπεριφορά – άλλων ζώων. Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας τον ζωολογικό κήπο και όταν βρεθείτε έξω από το κλουβί με τα λιοντάρια, βγάλτε έναν δυνατό βρυχηθμό και χαϊδέψτε το μικρό σας με τα «λιονταρίσια» πόδια σας! Μπορείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο και με άλλα πλάσματα του κήπου: κελαηδήστε σαν τα πουλιά, κουνώντας τις φτερούγες σας, ή κάντε ότι σέρνεστε σφυρίζοντας σαν το φίδι!

Λούτρινοι φίλοι

Μετατρέψτε τα παιχνίδια του μικρού σας σε καλούς του φίλους, με το να μιμείστε τις φωνές τους. Δείξτε του το παραγεμισμένο υφασμάτινο σκυλάκι του και γαβγίστε χαρωπά, ή βάλτε το σκυλάκι να το γεμίσει με γλυκά φιλιά.

Σκεπάσματα με ζωάκια

Αν το κάλυμμα ή το πάπλωμα του παιδιού σας έχει σχέδια με ζώα, κάντε τον αντίστοιχο ήχο όταν το μικρό σας μπουσουλάει πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζώο. Αν το κάνετε αυτό συχνά, θα δείτε ότι το μικρό σας θα αρχίσει γρήγορα να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και να συσχετίζει τις κινήσεις του με τα ζωάκια που ακούει να μιμείστε.

Εκτός από το ότι του διδάσκουν τους ήχους των ζώων, αυτές οι δραστηριότητες φέρνουν το παιδί σας πιο κοντά στη μαμά του. Οι ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί μητέρας-παιδιού είναι ευεργετικοί στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και δημιουργούν ανεξάρτητες και ταυτόχρονα συνεργατικές προσωπικότητες.