Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά την καλύτερη διατροφή για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των βρεφών.
Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι ο βέλτιστος τρόπος διατροφής των βρεφών. Μετά, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικές τροφές με συνεχόμενο θηλασμό μέχρι τα δύο έτη.
Μη αναγκαία εισαγωγή θήλαστρου (μπιμπερό), μερικώς ή πλήρως, ή λοιπών συμπληρωματικών τροφίμων και ποτών ενδέχεται να έχει αρνητικές και μάλιστα μη αναστρέψιμες συνέπειες στον θηλασμό. Οι μητέρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναλογιστούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, πριν αποφασίσουν να χορηγήσουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ή αν δυσκολεύονται με τον θηλασμό.
Οι οδηγίες χρήσης, προετοιμασίας και αποθήκευσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή λοιπών συμπληρωματικών τροφών και ποτών θα πρέπει να ακολουθούνται με τη δέουσα επιμέλεια, δεδομένου ότι η μη ορθή ή μη αναγκαία χρήση συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία.
15

Γενική καθαριότητα!

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η τέλεια ευκαιρία για να παίξετε με το λατρεμένο μικρό σας - όμως, έχετε τόσες δουλειές στο σπίτι, ενώ είχατε προγραμματίσει και μια γενική καθαριότητα! Τι θα λέγατε να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες συνδυάζοντας και τα δύο; Ακριβώς, μπορείτε να κάνετε την αρχή, μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να τακτοποιεί τα πράγματά του, κι ύστερα να το βάλετε να σας βοηθήσει σε κάποιες απλές δουλειές, ανταμείβοντάς το μετά με αυτοκόλλητα επιβράβευσης!

Και τα παιχνίδια θέλουν τάξη

Τέλειωσε το παιδί σας με τα παιχνίδια που έπαιζε; Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να του μάθετε να συγυρίζει μόνο του τα πράγματά του. Δείξτε του πού αποθηκεύονται τα παιχνίδια του και μάθετέ του πόσο σημαντικό είναι να τα επιστρέφει εκείνο στη θέση τους. Τώρα πια είναι μεγάλο παιδί!

Οι μικροί βοηθοί

Όταν ξέρει πια πώς να βάζει μόνο του σε τάξη τα παιχνίδια του, μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει με το νοικοκυριό! Μάθετε στο παιδί σας να κάνει απλές δουλειές, όπως για παράδειγμα να στρώνει το κρεβάτι του! Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να κάνετε τις δουλειές σας πιο γρήγορα, περνώντας ταυτόχρονα περισσότερο χρόνο μαζί με το μικρό σας, αλλά και μαθαίνοντάς του να είναι υπεύθυνο!

Ένα χρυσό αστεράκι για το αστέρι σας

Το παιδί σας μπορεί πλέον να σας βοηθάει στο σπίτι! Πείτε του πόσο περήφανες σας κάνει να νιώθετε και δείξτε του την ευγνωμοσύνη σας χαρίζοντάς του ένα αυτοκόλλητο χρυσό αστεράκι!

Μην ξεχάσετε να βιντεοσκοπήσετε τον μικρό σας βοηθό επί τω έργω! Μετά, δείξτε το βίντεο σε όλη την οικογένεια – αλλά και σ’ εμάς, εδώ! Ανυπομονούμε να το δούμε!

Με το να μαθαίνει το παιδί να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, δεν γίνεται μόνο πιο υπεύθυνο, αλλά αισθάνεται επίσης ότι το αναγνωρίζουν ως μέλος της οικογένειας. Kάθε παιδί θέλει να νιώθει ότι το εκτιμούν και αναγνωρίζουν την αξία του. Όταν βάζετε το παιδί να σας βοηθάει, το κάνετε να νιώθει ότι συνεισφέρει κι αυτό στη λειτουργία του σπιτικού σας. Εξάλλου, όλες αυτές οι δραστηριότητες καλλιεργούν τις κινητικές του δεξιότητες και τον συντονισμό των χεριών του.