Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό σας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Η περιττή εισαγωγή τροφής με φιάλη ή άλλων τροφίμων και ποτών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο θηλασμό. Μετά από έξι μήνες ηλικίας, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν τροφές κατάλληλες για την ηλικία, ενώ ο θηλασμός θα συνεχίσει μέχρι και δύο χρόνια ή και μετά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη βρεφική συνταγή ή εάν έχετε δυσκολία στο θηλασμό.

22

Ελάτε πιο κοντά με ένα ουράνιο τόξο!

Και ποιος δεν μαγεύεται από το ουράνιο τόξο; Είχατε σκεφτεί, όμως, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρωματιστό φαινόμενο της φύσης για να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες; Ακριβώς, είτε δημιουργώντας ένα ουράνιο τόξο για να μάθετε στο μικρό σας τα χρώματα, είτε δημιουργώντας πολλά μικρά ουράνια τόξα για να διακοσμήσετε το δωμάτιό του, είτε κάνοντας ένα πολύχρωμο πείραμα έξω, με τη βοήθεια του ήλιου – το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε υπέροχα μαζί!

Μικροσκοπικά ουράνια τόξα!
Αυτό είναι ένα πολύ απλό πείραμα για να δείξετε στο μικρό σας πώς να φτιάχνει το δικό του ουράνιο τόξο! Τοποθετήστε ένα καθρεφτάκι μέσα σε ένα ποτήρι νερό υπό κλίση για να διαθλαστεί το φως του ήλιου. Καθώς ο ήλιος αντανακλάται στον καθρέφτη, στρέψτε το ποτήρι προς ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι. Θα δείτε να σχηματίζεται εκεί ένα μικρό ουράνιο τόξο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε στο παιδί σας τα χρώματα που το αποτελούν!

Ένα ουράνιο τόξο μέσα στο σπίτι μου!
Κάνοντας το ίδιο ακριβώς πείραμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ουράνια τόξα σε όλο το σπίτι! Προβάλλετε τα μαγευτικά χρώματα στον τοίχο κι αφήστε το παιδί σας να παίξει μαζί τους! Ζητήστε και από τον σύζυγό σας να συμμετάσχει, ώστε να ζωγραφίσετε ένα ουράνιο τόξο στον τοίχο του παιδικού δωματίου! Βάλτε το μικρό σας να φωνάζει ένα-ένα τα χρώματα καθώς ο μπαμπάς του θα τα βάφει!

Ουράνια τόξα, όπου κι αν βρεθείτε!
Είναι εύκολο να κάνετε ένα παρόμοιο πείραμα και εκτός σπιτιού! Μια ηλιόλουστη μέρα, βγάλτε το παιδί σας στην αυλή ή για μια βόλτα στο πάρκο και εκεί φτιάξτε ένα ουράνιο τόξο, χρησιμοποιώντας ένα διάφανο ποτήρι, μισογεμισμένο με νερό κι ένα κομμάτι χαρτί. Πείτε στο μικρό σας να κρατήσει καλά το χαρτί, κι εσείς ανασηκώστε ελαφρά το ποτήρι πάνω από το χαρτί, ώστε να περάσει μέσα του το φως του ήλιου – κι αυτό ήταν! Το νερό αντανακλά το ουράνιο τόξο πάνω στο χαρτί!

Ενώ εφαρμόζετε αυτά τα διασκεδαστικά πειράματα, ζητήστε από τον σύζυγό σας να φωτογραφίσει το ενθουσιασμένο προσωπάκι του παιδιού σας! Και θυμηθείτε να μοιραστείτε αυτές τις φωτογραφίες μαζί μας!