Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
18

Σπιτικό κυνήγι του θησαυρού

Είμαστε βέβαιοι ότι τον τελευταίο καιρό το παιδί σας περιπλανιέται στο σπίτι γεμάτο ενθουσιασμό, ανοίγοντας πόρτες, σκαρφαλώνοντας σκάλες ή ψάχνοντας ντουλάπια. Τι θα λέγατε να μετατρέψουμε αυτή την απόλυτα φυσική του περιέργεια σε μια ευκαιρία να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες; Με ποιο τρόπο; Μα με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, στη διάρκεια του οποίου θα γνωρίσετε στο παιδί τα διάφορα μέρη του σπιτιού, ύστερα θα κρύβετε τα παιχνίδια του και θα του αναθέτετε μια «ειδική αποστολή»: να τα βρει, ακολουθώντας κάποια στοιχεία-κλειδιά που του έχετε δώσει.

Η προετοιμασία της αποστολής

Καταρχήν, κάντε στο μικρό σας μια ξενάγηση σε όλο το σπίτι. Δείξτε του ένα-ένα τα δωμάτια, αλλά και τις διάφορες συσκευές ή τα έπιπλα που περιέχει κάθε δωμάτιο, όπως π.χ. το τηλέφωνο και την τηλεόραση στο σαλόνι ή την ντουλάπα στην κρεβατοκάμαρα. Για να βοηθήσετε το παιδί να θυμάται πώς λέγονται όλα αυτά, κολλήστε στις πόρτες των δωματίων ή πάνω στα έπιπλα μικρά σημειώματα με τα ονόματά τους.

Το κυνήγι του θησαυρού αρχίζει!

Όταν έχετε τελειώσει την ξενάγηση, βάλτε το παιδί σας να περιμένει στο δωμάτιό του, ενώ εσείς κρύβετε τα αγαπημένα του παιχνίδια ή σοκολατάκια σε κάποια από τα δωμάτια και τα έπιπλα. Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το μικρό σας την αναζήτηση και να διεκδικήσει τα έπαθλά του! Δώστε του κάποια στοιχεία σχετικά με τις κρυψώνες κι αφήστε το να προσπαθήσει να τις βρει μόνο του. Για παράδειγμα: «Μπορείς να πεις στη μαμά πού είναι η κουζίνα; Εκεί σε περιμένει ένα πολύ ωραίο γλυκάκι!»

Ένας χρήσιμος οδηγός

Το παιδί θα μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να καταλάβει από τα στοιχεία που του δίνετε ποιες είναι οι κρυψώνες, καλού-κακού, όμως, εσείς ακολουθείτε από κοντά για να το βοηθήσετε αν χρειαστεί. Μπορείτε, ας πούμε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο «κρύο-ζεστό» (του λέτε κρύο όταν απομακρύνεται, ζεστό όταν πλησιάζει στο αντικείμενο που ψάχνει) ή απλώς να του δώσετε μερικά ακόμη στοιχεία. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην του αποκαλύψετε γρήγορα την κρυψώνα. Αυτό το παιχνίδι χτίζει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των παιδιών και ταυτόχρονα τα εκπαιδεύει και τα διασκεδάζει!

Κι όσο διαρκεί το κυνήγι του θησαυρού, μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες ή να βιντεοσκοπήσετε την εξερεύνηση του μικρού σας – για να μοιραστείτε τις στιγμές μαζί μας!

Τα οικογενειακά παιχνίδια σε μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα, μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στο παιδί σας. Παίζοντας μαζί του, έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε τη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη. O χρόνος του οικογενειακού παιχνιδιού είναι ο πιο κατάλληλος για να μπορούν οι γονείς να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις δεξιότητες ή τις αδυναμίες του παιδιού τους στα διάφορα στάδια ανάπτυξης.