Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
I learn my body through songs

Μαθαίνω το σώμα μου μέσα από τραγουδάκια

Ένας τέλειος τρόπος για να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες είναι χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ ταυτόχρονα το μικρό σας μαθαίνει για τα διάφορα μέρη του σώματός του! Δείξτε του τα βήματα του χορού, μάθετέ του καλά τους στίχους του τραγουδιού, και μετά αφήστε το να συμπαρασύρει εσάς και τον μπαμπά του στην … «πίστα». Μπορείτε επίσης να οργανώσετε μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Το σίγουρο, είναι, ότι το μικρό σας δεν θα θέλει να σταματήσει να χορεύει!

Μαθαίνοντας τα βήματα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να διαλέξετε ένα τραγούδι. Ένα ελληνικό τραγούδι που έχουν αγαπήσει πολλές γενιές παιδιών είναι το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ». Μπορείτε, επίσης, να βρείτε στο ίντερνετ ένα πιο σύγχρονο ρυθμικό τραγουδάκι, και να μάθετε μαζί τους στίχους και τα βήματα. Να το τραγουδήσετε πολλές φορές μαζί, μέχρι το μικρό σας να το απομνημονεύσει.

Ας το μάθουμε και στον μπαμπά

Έχει μάθει απ’ έξω το παιδί σας τα λόγια και τις κινήσεις του τραγουδιού; 

Αν ναι, ήρθε η ώρα να αναλάβει εκείνο το ρόλο του δασκάλου!  Καλέστε τον σύζυγό σας να πάρει μέρος στο παιχνίδι και δώστε και οι δύο προσοχή στις διδαχές της μικρούλας ή του μικρούλη σας. Ο μπαμπάς μπορεί να προσποιείται πού και πού ότι ξεχνάει τα βήματα, για να επεμβαίνει και να τον διορθώνει το παιδί!

Παράσταση για όλη την οικογένεια

Όταν έχετε εξασκηθεί καλά και οι τρεις μαζί στο χορό και το τραγούδι, καλέστε τους θείους, τις θείες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες και δώστε μια οικογενειακή παράσταση!  Έτσι το μικρό σας δεν μαθαίνει μόνο τα μέρη του σώματός του, αλλά γίνεται και το επίκεντρο της προσοχής – κάτι που όλα τα παιδιά απολαμβάνουν!

Το σημαντικό είναι, να διασκεδάσει το παιδί σας με την ψυχή του τραγουδώντας και χορεύοντας. Κι εσείς, φυσικά, θα καταγράφετε την κάθε του κίνηση με την βιντεοκάμερα ή τη φωτογραφική σας μηχανή. Ανυπομονούμε να δούμε κι εμείς τις επιδόσεις του μικρού σταρ!

Η μουσική, εκτός από το ότι διασκεδάζει και συνεπαίρνει, είναι ζωτικής σημασίας και στην ανάπτυξη του παιδιού.  Τα απλά παιδικά τραγουδάκια βοηθούν τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ενώ όταν χορεύουν και τραγουδούν ταυτόχρονα, βελτιώνεται η ισορροπία και ο συντονισμός των κινήσεών  τους.