Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό σας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Η περιττή εισαγωγή τροφής με φιάλη ή άλλων τροφίμων και ποτών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο θηλασμό. Μετά από έξι μήνες ηλικίας, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν τροφές κατάλληλες για την ηλικία, ενώ ο θηλασμός θα συνεχίσει μέχρι και δύο χρόνια ή και μετά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη βρεφική συνταγή ή εάν έχετε δυσκολία στο θηλασμό.

23

Μαθαίνω για τον Ήλιο από τα Φυτά

«Είναι στρογγυλός, πορτοκαλής και πολύ φωτεινός!» Κάπως έτσι θα πρέπει να περιγράφει το παιδί σας τον ήλιο. Ξέρουμε, όμως, ότι ο ήλιος είναι πολύ περισσότερα πράγματα! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες μαθαίνοντας στο παιδί σας για τον ήλιο, με τη βοήθεια των φυτών. Μπορείτε να του δείξετε πώς οι ηλιαχτίδες συνεισφέρουν στο μεγάλωμα ενός φυτού και πώς, αντίθετα, η έλλειψή τους, διακόπτει την ανάπτυξή του, κι ύστερα να συζητήσετε με το παιδί σας γιατί συμβαίνει αυτό!

Το θαύμα της ανάπτυξης!

Πάρτε ένα γυάλινο ποτήρι ή ένα διάφανο βάζο. Καλύψτε όλο τον πάτο του με βαμβάκι και μετά τοποθετήστε πάνω στο βαμβάκι τρία πράσινα φασόλια. Βάλτε το ποτήρι ή το βάζο κοντά σε ένα παράθυρο όπου θα το βλέπει καλά ο ήλιος, και μετά αναθέστε στο μικρό σας να ρίχνει κάθε μέρα λίγο νερό στο ποτήρι και να παρακολουθεί τα φασόλια να μεγαλώνουν!

Μένοντας στη σκιά

Τώρα επαναλάβετε το ίδιο πείραμα, τοποθετήστε, όμως, το ποτήρι με τα φασόλια στη σκιά, μακριά από τον ήλιο. Μετά από λίγες μέρες, το παιδί σας θα αντιληφθεί μια αισθητή διαφορά στο αυτοσχέδιο φυτό!

Ποια είναι η διαφορά;

Μόλις κάνετε και τα δύο πειράματα μαζί με το μικρό σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να καθίστε παρέα και να κουβεντιάσετε τα αποτελέσματα. Αφήστε το παιδί σας να βγάλει μόνο του τα συμπεράσματά του, κι αν δυσκολεύεται, δώστε του εσείς λίγη βοήθεια, ρωτώντας το, παραδείγματος χάρη: «Πού είχαμε βάλει το φυτό την πρώτη φορά, και πού τη δεύτερη, γλυκό μου;»

Και, φυσικά, φωτογραφίστε το παιδί σας με τα φυτά του πριν και μετά την ανάπτυξή τους, και μοιραστείτε αυτά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μαζί μας! Ανυπομονούμε να δούμε τον μικρό ή τη μικρή σας κηπουρό εν δράσει!