Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά την καλύτερη διατροφή για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των βρεφών.
Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι ο βέλτιστος τρόπος διατροφής των βρεφών. Μετά, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικές τροφές με συνεχόμενο θηλασμό μέχρι τα δύο έτη.
Μη αναγκαία εισαγωγή θήλαστρου (μπιμπερό), μερικώς ή πλήρως, ή λοιπών συμπληρωματικών τροφίμων και ποτών ενδέχεται να έχει αρνητικές και μάλιστα μη αναστρέψιμες συνέπειες στον θηλασμό. Οι μητέρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναλογιστούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, πριν αποφασίσουν να χορηγήσουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ή αν δυσκολεύονται με τον θηλασμό.
Οι οδηγίες χρήσης, προετοιμασίας και αποθήκευσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή λοιπών συμπληρωματικών τροφών και ποτών θα πρέπει να ακολουθούνται με τη δέουσα επιμέλεια, δεδομένου ότι η μη ορθή ή μη αναγκαία χρήση συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία.
23

Μαθαίνω για τον Ήλιο από τα Φυτά

«Είναι στρογγυλός, πορτοκαλής και πολύ φωτεινός!» Κάπως έτσι θα πρέπει να περιγράφει το παιδί σας τον ήλιο. Ξέρουμε, όμως, ότι ο ήλιος είναι πολύ περισσότερα πράγματα! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες μαθαίνοντας στο παιδί σας για τον ήλιο, με τη βοήθεια των φυτών. Μπορείτε να του δείξετε πώς οι ηλιαχτίδες συνεισφέρουν στο μεγάλωμα ενός φυτού και πώς, αντίθετα, η έλλειψή τους, διακόπτει την ανάπτυξή του, κι ύστερα να συζητήσετε με το παιδί σας γιατί συμβαίνει αυτό!

Το θαύμα της ανάπτυξης!

Πάρτε ένα γυάλινο ποτήρι ή ένα διάφανο βάζο. Καλύψτε όλο τον πάτο του με βαμβάκι και μετά τοποθετήστε πάνω στο βαμβάκι τρία πράσινα φασόλια. Βάλτε το ποτήρι ή το βάζο κοντά σε ένα παράθυρο όπου θα το βλέπει καλά ο ήλιος, και μετά αναθέστε στο μικρό σας να ρίχνει κάθε μέρα λίγο νερό στο ποτήρι και να παρακολουθεί τα φασόλια να μεγαλώνουν!

Μένοντας στη σκιά

Τώρα επαναλάβετε το ίδιο πείραμα, τοποθετήστε, όμως, το ποτήρι με τα φασόλια στη σκιά, μακριά από τον ήλιο. Μετά από λίγες μέρες, το παιδί σας θα αντιληφθεί μια αισθητή διαφορά στο αυτοσχέδιο φυτό!

Ποια είναι η διαφορά;

Μόλις κάνετε και τα δύο πειράματα μαζί με το μικρό σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να καθίστε παρέα και να κουβεντιάσετε τα αποτελέσματα. Αφήστε το παιδί σας να βγάλει μόνο του τα συμπεράσματά του, κι αν δυσκολεύεται, δώστε του εσείς λίγη βοήθεια, ρωτώντας το, παραδείγματος χάρη: «Πού είχαμε βάλει το φυτό την πρώτη φορά, και πού τη δεύτερη, γλυκό μου;»

Και, φυσικά, φωτογραφίστε το παιδί σας με τα φυτά του πριν και μετά την ανάπτυξή τους, και μοιραστείτε αυτά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μαζί μας! Ανυπομονούμε να δούμε τον μικρό ή τη μικρή σας κηπουρό εν δράσει!