Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
2

Αγάπη για τη φύση μέσα από τα παιχνίδια

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να Ανακαλύψετε περισσότερες εμπειρίες μαζί με το μικρό σας, μαθαίνοντάς του για όλα αυτά που το περιβάλλουν, και κυρίως για τη φύση. Ο καλύτερος τρόπος για να του εμφυσήσετε το ενδιαφέρον για τη φύση, είναι σε συνδυασμό με κάτι που του είναι ήδη οικείο – με τα παιχνίδια! Είτε αυτό είναι ένα τραγουδάκι την ώρα που παίζει με τα αγαπημένα του παιχνίδια, είτε το να δημιουργήσετε εσείς τα προσωπικά του παιχνίδια, είτε το να μετατρέψετε το δωμάτιό του σε μια μικρή όαση.

Επιλέγοντας τα παιχνίδια
Καθώς η όραση του παιδιού σας αναπτύσσεται ακόμη σε αυτό το στάδιο, είναι προτιμότερο να διαλέξετε παιχνίδια με χρώματα που κάνουν αντίθεση. Έτσι, μην επιλέξετε μια οποιαδήποτε πεταλούδα, αλλά μια πεταλούδα με κόκκινα και μαύρα φτερά. Μην επιλέξετε απλώς ένα λουλούδι, αλλά ένα λουλούδι με κόκκινα και άσπρα πέταλα.

Δώστε στα παιχνίδια ζωή!
Παιχνίδια που αναπαριστούν έντομα ή φυτά, είναι η ιδανικότερη επιλογή. Έχει το μωρό σας ένα παιχνίδι-πεταλούδα; Κάντε τη να «πετάξει» γύρω του και να το μαγέψει με τα χρώματά της. Αν εκείνο απλώσει τα χέρια προς το μέρος της, αφήστε το να την πιάσει και να την περιεργαστεί. Υπάρχει στα παιχνίδια του κάποιο πλαστικό δέντρο; Βάλτε την πεταλούδα να «προσγειωθεί» πάνω στα κλαριά του! Μετατρέψτε έτσι ένα απλό παιχνίδι σε εμπειρία! Μπορείτε ταυτόχρονα να λέτε ένα τραγουδάκι για τα έντομα ή τα φυτά!

Φτιάξτε τα δικά σας έντομα!

Γιατί να περιοριστείτε στα παιχνίδια που έχει ήδη το μικρό σας, και να μην του φτιάξετε εσείς ένα; Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Προμηθευτείτε μερικές κόλλες, χρωματιστό χαρτί, σχεδιάστε και κόψτε σχήματα εντόμων ή ζώων, τα οποία μπορούν να γίνουν και τρισδιάστατα. Δέστε τα μετά από ένα σχοινάκι σ’ ένα ξύλινο ραβδί. Ή δημιουργήστε μια αράχνη με το ρολό ενός χαρτιού τουαλέτας, στο οποίο θα προσαρμόσετε ποδαράκια από χαρτόνι. Ύστερα συνοδέψτε το παιχνίδι που φτιάξατε με μια ιστορία γύρω από αυτό!

Η φύση … στο δωμάτιό του!

Για να κεντρίσετε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του για τη φύση, μπορείτε να προσθέσετε ένα στοιχείο της μέσα στο δωμάτιό του! Κόψτε σχέδια φυτών και ζώων από χρωματιστό χαρτί και κολλήστε τα στους τοίχους του δωματίου του, δημιουργώντας έτσι για το μωρό σας το δικό του φυσικό περιβάλλον.

Κάθε φορά που παίζετε με το μικρό σας, δημιουργείτε αναμνήσεις - μην αμελείτε να απαθανατίζετε αυτές τις πολύτιμες στιγμές που το παιδί σας ανακαλύπτει τα θαύματα της φύσης μέσα από τα παιχνίδια του.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το παιδί σας, τόσο πιο κοντά του έρχεστε. Το παιχνίδι είναι η ιδανική δραστηριότητα για την ενδυνάμωση των ψυχικών δεσμών, ενώ ταυτόχρονα σας δίνει την ευκαιρία να ελέγχετε την κινητική του εξέλιξη και να το εκπαιδεύετε στον συντονισμό χεριού-ματιού. Εκτός από το να εξασκείτε τις αισθήσεις του παιδιού σας, το να παίζετε μαζί του είναι πολύ ευεργετικό για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και γνωστική του ανάπτυξη.