Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
21

Παίξτε δημιουργικά παιχνίδια στο πάρκο!

Είναι πια τόσο δραστήριο το παιδί σας, που δεν το προλαβαίνετε; Λοιπόν, έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες έξω στο ύπαιθρο! Τα πάρκα αποτελούν τους ιδανικότερους τέτοιους προορισμούς. Είναι μέρη στα οποία μπορείτε να χαλαρώσετε και να μυήσετε ακόμη πιο πολύ το παιδί σας στα μυστικά της φύσης μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως, π.χ., να γνωρίσετε διάφορα έντομα, να παίξετε ένα κυνήγι του θησαυρού ή να κάνετε χειροτεχνίες με υλικά που έχει μαζέψει το παιδί από τη φύση.

Γνωριμία με τα έντομα

Αγοράστε κάποιο βιβλίο γεμάτο εικόνες εντόμων που είναι πιθανόν να συναντήσετε στο πάρκο. Όταν βρεθείτε εκεί, αρχίσετε να ψάχνετε γι’ αυτά τα έντομα παρέα με το μικρό σας. Μόλις τα εντοπίσετε, παρατηρήστε πώς κινούνται ή τι κάνουν – παρακινήστε, μάλιστα το παιδί σας να τα αγγίξει κιόλας… εφόσον, βέβαια, δεν τσιμπάνε.

Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού

Το πάρκο είναι το πιο ασφαλές μέρος για να τρέξει ελεύθερο το μικρό σας και να γευτεί την ανεξαρτησία του. Εσείς καθίστε σε ένα παγκάκι, και δώστε του μια λίστα με πράγματα που πρέπει να βρει. Η λίστα αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει κλαδιά, φύλλα και πετραδάκια. Κατόπιν πείτε στο παιδί μερικά στοιχεία για να τα βρει εύκολα, και βεβαιωθείτε, φυσικά ότι βρίσκονται όλα κάπου εκεί κοντά. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί που του αναθέσατε ένα τόσο ενδιαφέρον καθήκον, και ταυτόχρονα θα νιώσει τη χαρά της επίτευξης του στόχου, μόλις σας φέρει όλα όσα ζητήσατε.

Η τέχνη της φύσης

Μην πετάξετε όλα αυτά που έχει βρει το παιδί σας στο κυνήγι του θησαυρού του! Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υλικά για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που θα κατασκευάσετε από κοινού! Καταρχήν, κόψτε έναν κύκλο από λευκό χαρτόνι και χρωματίστε τον με νερομπογιές. Μετά, κολλήσετε τα φύλλα γύρω από τον κύκλο για να φτιάξετε ένα γιγάντιο λουλούδι, και με τα κλαράκια φτιάξτε το κλωνάρι του! Τέλος, τοποθετήστε το ψεύτικο λουλούδι σε ένα βάζο, ανάμεσα σε αληθινά, για να δείξετε στο παιδί πόσο περήφανη είστε για το χειροτέχνημά του!

Πάνω απ’όλα, όμως, φροντίστε να περάσετε όμορφα μαζί – και να διηγηθείτε και σε εμάς όλα όσα κάνατε στο πάρκο!

Μια μέρα στο πάρκο συντροφιά με το μικρό σας δεν είναι μόνο διασκεδαστική για εκείνο – είναι ευεργετική και για σας την ίδια! Η επαφή με τη φύση βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες προστατεύουν την καρδιά.

Και, βεβαίως, υπάρχουν οι ωφέλειες για το ίδιο το παιδί σας. Οι συχνές υπαίθριες δραστηριότητες, όπως και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες σαν τη χειροτεχνία που περιγράψαμε, βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητα του παιδιού και χτίζουν την αυτοπεποίθησή του.