Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά την καλύτερη διατροφή για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των βρεφών.
Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι ο βέλτιστος τρόπος διατροφής των βρεφών. Μετά, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικές τροφές με συνεχόμενο θηλασμό μέχρι τα δύο έτη.
Μη αναγκαία εισαγωγή θήλαστρου (μπιμπερό), μερικώς ή πλήρως, ή λοιπών συμπληρωματικών τροφίμων και ποτών ενδέχεται να έχει αρνητικές και μάλιστα μη αναστρέψιμες συνέπειες στον θηλασμό. Οι μητέρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναλογιστούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, πριν αποφασίσουν να χορηγήσουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ή αν δυσκολεύονται με τον θηλασμό.
Οι οδηγίες χρήσης, προετοιμασίας και αποθήκευσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή λοιπών συμπληρωματικών τροφών και ποτών θα πρέπει να ακολουθούνται με τη δέουσα επιμέλεια, δεδομένου ότι η μη ορθή ή μη αναγκαία χρήση συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία.
1

Παίζοντας με τον καθρέφτη

Το παιχνίδι είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για να μάθει το παιδί σας καινούρια πράγματα και για να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες! Πάρτε έναν καθρέφτη κι αρχίστε να παίζετε με το μωρό σας, ενώ του μαθαίνετε ταυτόχρονα τα διάφορα μέρη του σώματός του - ξεκινάτε δείχνοντάς του για πρώτη φορά το είδωλό του, μετά παίζετε κρυφτούλι και στο τέλος κάνετε αστείες γκριμάτσες στον καθρέφτη!

Πες ‘γεια’ στον εαυτό σου!

Βάλτε το μωρό σας μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη. Φροντίστε, φυσικά, να μην έχει ρωγμές ή αιχμηρές γωνίες που μπορεί να το τραυματίσουν. Μετά, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα εσείς - αφήστε τη φυσική του περιέργεια να αναλάβει! Ο καθρέφτης είναι κάτι καινούριο για το παιδί σας, οπότε θα έχει όρεξη να εξερευνήσει για αρκετή ώρα το είδωλό του! Εσείς μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανακάλυψή του, λέγοντας, «Κοίτα, αγαπούλα μου! Εσύ είσαι!»

Γνωρίστε του τα μέρη του σώματός του

Όταν το μωρό συνηθίσει στην αντανάκλασή του, αρχίστε να του μαθαίνετε τα διάφορα μέρη του σώματος. Αγγίξτε στην αρχή το προσωπάκι του και πείτε, «Αυτό είναι το πρόσωπό σου!» ενώ εκείνο κοιτάζεται στον καθρέφτη. Επαναλάβετέ το αυτό με κάθε μέρος του σώματος. Όταν τελειώσετε, παίξτε το εξής παιχνίδι: πείτε τη λέξη «κεφάλι», ας πούμε, ή «πόδι» και ζητήστε του να σας το δείξει στον καθρέφτη. Μην ξεχνάτε να χειροκροτείτε σε κάθε του σωστή απάντηση!

Και τώρα… αστείες φατσούλες!

Συνεχίστε να διασκεδάζετε παρέα, κάνοντας αστείες γκριμάτσες στον καθρέφτη! Αργά ή γρήγορα το μωρό σας θα βάλει τα γέλια με τις κωμικές σας εκφράσεις – παροτρύνετέ το να συμμετάσχει και αυτό!

Κυρίως, όμως, μην ξεχάσετε να απαθανατίσετε τις στιγμές που το παιδί σας πρωτογνωρίζει το είδωλό του και να τις μοιραστείτε μαζί μας! Ανυπομονούμε να δούμε την έκπληξη στο γελαστό του προσωπάκι!


Το παιχνίδι μπροστά από τον καθρέφτη θα το βοηθήσει να εξασκήσει την όραση του, και την εκφραστικότητά του. Όσο δε για τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αυτή αναμφίβολα θα προάγει την κοινωνικότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού σας.