Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
14

Η έννοια του σπιτιού

Μέχρι τώρα, το παιδί σας βλέπει το σπίτι σαν το μέρος όπου ζει με τη μαμά και τον μπαμπά του – ωστόσο, είναι ιδανική η στιγμή για να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες μαθαίνοντάς του πως το σπίτι είναι επίσης ένα μέρος όπου μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια. Αυτό μπορείτε να το κάνετε καταρχήν με το να διαλέξετε παρέα τα αγαπημένα του ζωάκια και ύστερα να του ζητήσετε να ταιριάξει το κάθε ζώο με τη φωλιά του. Τέλος, βάλτε το παιδί σας να σας αφηγηθεί ιστορίες για τα ζωάκια και τα δικά τους σπίτια!

Επιλέγοντας τα κατάλληλα ζώα

Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει ποια ζώα αγαπάει περισσότερο. Μετά μπείτε στο διαδίκτυο και τυπώστε φωτογραφίες των ζώων αυτών, όπως επίσης και φωτογραφίες του φυσικού τους περιβάλλοντος, και κολλήστε τις φωτογραφίες αυτές πάνω σε κάρτες από χαρτόνι. Έχει σημασία να διαλέξει το παιδί τα πιο αγαπημένα του ζώα, γιατί έτσι θα διατηρηθεί αμείωτο και το ενδιαφέρον του σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ανακατεύω και ταιριάζω!

Απλώστε τις φωτογραφίες με τις φωλιές του κάθε ζώου μπροστά στο μικρό σας κι ύστερα δείξτε του τη φωτογραφία ενός από τα ζώα που έχει διαλέξει. «Πού μένει το πουλάκι, αγάπη μου;» Αφήστε το παιδί να το βρει, δίνοντάς του λίγη βοήθεια, αν χρειαστεί, όπως, π.χ. «Στα πουλιά αρέσει να μένουν κάπου ψηλά, που να έχει πολλά φύλλα!»

Ώρα για ιστορίες!

Ενώ το παιδί ψάχνει και ταιριάζει τις φωτογραφίες, ζητήστε του να σας διηγηθεί ιστορίες για τα πιο εντυπωσιακά σπιτάκια ζώων. Ρωτήστε το να σας πει πώς πιστεύει ότι μετατρέπουν τα ζώα τις φωλιές τους σε σπίτια όπου νιώθουν όμορφα. Επιτρέψτε στη φαντασία του παιδιού σας να καλπάσει, αλλά συγκρατήστε την κιόλας πού και πού με το να αναφέρετε κάποια διασκεδαστικά ή ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τόσες διαφορετικές φωλιές των ζώων.

Μόλις τελειώσει αυτό το παιχνίδι, χειροκροτήστε όσο πιο θερμά μπορείτε το παιδί σας, για να του δείξετε πόσο περήφανη σας κάνει να νιώθετε - και να του δώσετε να καταλάβει ότι στο δικό του σπίτι θα βρίσκει πάντα τόση αγάπη! Έπειτα, φωτογραφήστε το μαζί με τις κάρτες των ζώων και μοιραστείτε αυτές τις φωτογραφίες μαζί μας!