Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
16

Χέρια πόδια … στο χαρτί!

Μέρα με τη μέρα το παιδί σας δυναμώνει και γίνεται πιο δραστήριο. Αυτή, είναι, λοιπόν, η ιδανική εποχή για να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες, παίζοντας με τα χεράκια και τα ποδαράκια του! Μπορείτε να το βοηθήσετε να φτιάξει το αποτύπωμα της παλάμης ή της πατούσας του, να ζωγραφίσει μετά τα αποτυπώματα δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης ή ακόμη και να δοκιμάσει ξυπόλητο την αίσθηση του χορταριού!

Φτιάξτε μπογιές

Ώρα να φορέσετε την ποδιά σας για να δημιουργήσετε την πρώτη ύλη σας! Μπορείτε, βεβαίως, να αγοράσετε έτοιμες παιδικές μπογιές, αλλά ακόμη καλύτερα να τις φτιάξετε μόνη σας με υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας.
Θα χρειαστείτε:
2 κούπες κορν φλάουρ
1 κούπα κρύο νερό
4 1/5 κούπες ζεστό νερό
Χρώματα κατάλληλα για μικρά παιδιά
Γυάλινα βαζάκια για τις μπογιές

Οι οδηγίες για την κατασκευή μπογιάς είναι απλές:
1. Ρίξτε το κορν φλάουρ στο κρύο νερό και ανακατέψτε.
2. Προσθέστε ζεστό νερό στο μίγμα κι ανακατέψτε μέχρι να πήξει.
3. Όταν έχει πήξει το μίγμα, βάλτε το στα βαζάκια κι ανακατέψτε το καθένα με διαφορετικό χρώμα.

Αυτό ήταν! Οι χειροποίητες μπογιές σας είναι έτοιμες!

Πάρτε του αποτυπώματα!

Ήρθε η στιγμή της διασκέδασης με το παιδί σας! Επειδή αυτό το παιχνίδι σίγουρα… λερώνει, καλύτερα να το παίξετε στην αυλή ή στο πάρκο. Βάλτε το μικρό σας να βουτήξει τα χέρια και τα πόδια του στη μπογιά κι έπειτα πιέστε την παλάμη ή την πατούσα του πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Μπορείτε τώρα να του ζητήσετε να μετρήσει πόσα δάχτυλα βλέπει πάνω στο χαρτί για να δει αν είναι όσα και τα δάχτυλα που μετράει στο χεράκι ή στο ποδαράκι του.

Χειροποίητη τέχνη

Γιατί, όμως, να περιοριστείτε στα αποτυπώματα; Το παιδί σας μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του έργο τέχνης, αν μεταμορφώσετε τα χρωματιστά του αποτυπώματα σε ηλιοτρόπια ή δεντράκια: συμπληρώστε μερικές πινελιές γύρω από το σχήμα των δαχτύλων, για να φτιάξετε τα φύλλα ή τα πέταλα, και έτοιμη η ζωγραφιά του!

Η αίσθηση της φύσης

Ενώ ζωγραφίζετε στην αυλή ή στο πάρκο, είναι ευκαιρία να προσφέρετε στο παιδί σας μια συναρπαστική αισθητήρια εμπειρία! Βγάλτε και οι δύο τα παπούτσια σας και περπατήστε ξυπόλητοι στο γρασίδι, αγγίξτε τα φυτά ή τις πέτρες που συναντάτε στο δρόμο σας και μάθετε στο παιδί σας να ξεχωρίζει τη διαφορετική υφή του κάθε αντικειμένου με το χεράκι ή με το ποδαράκι του.

Και το σημαντικότερο: όταν κορνιζάρετε τους πίνακές του στο σαλόνι, μην ξεχάσετε να τους τραβήξετε φωτογραφία για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε κι εμείς τα έργα του παιδιού σας! Ανυπομονούμε να τα δούμε!