Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό σας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Η περιττή εισαγωγή τροφής με φιάλη ή άλλων τροφίμων και ποτών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο θηλασμό. Μετά από έξι μήνες ηλικίας, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν τροφές κατάλληλες για την ηλικία, ενώ ο θηλασμός θα συνεχίσει μέχρι και δύο χρόνια ή και μετά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη βρεφική συνταγή ή εάν έχετε δυσκολία στο θηλασμό.

17

Φτιάχνοντας μαζί ένα οικογενειακό δέντρο

Τώρα που το παιδί σας ξέρει πια τα μέλη της οικογένειάς του, είναι μια τέλεια στιγμή να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες μαθαίνοντάς του ταυτόχρονα πώς συνδέονται όλα αυτά τα πρόσωπα μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με τη βοήθεια ενός γενεαλογικού δέντρου, το οποίο θα κατασκευάσετε παρέα με το παιδί σας, γεμίζοντας τα κλαριά του με φωτογραφίες των αγαπημένων σας κι ύστερα θα το στολίσετε μαζί!

Ρίχνοντας τους σπόρους

Είναι εύκολο να φτιάξετε το οικογενειακό σας δέντρο! Μπορείτε απλώς να το σχεδιάσετε μαζί με το παιδί σας, ή να τυπώσετε ένα ήδη έτοιμο προσχέδιο σε ένα φύλλο χαρτί Α4 ή σε χαρτόνι και μετά να κόψετε το περίγραμμά του. Η αληθινή διασκέδαση ξεκινά όταν αρχίζετε να ψάχνετε φωτογραφίες για το κάθε μέλος της οικογένειας! Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να ξαναθυμηθεί το παιδί ποιοι είναι οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείοι και οι θείες του, και πόσο ωραία έχετε περάσει όλοι μαζί στο παρελθόν.

Το δέντρο μεγαλώνει

Μόλις βρείτε τις κατάλληλες φωτογραφίες, τοποθετήστε τις στα κλαριά του δέντρου, σύμφωνα με τη γενεαλογική σειρά. Ενώ κολλάτε τις φωτογραφίες, εξηγήστε στο παιδί σας ποια είναι η συγγένειά του με τα πρόσωπα που απεικονίζονται. Για παράδειγμα, όταν κολλάτε τη φωτογραφία της γιαγιάς, πείτε, «Αυτή είναι η γιαγιά σου. Είναι η μαμά της μαμάς! Η μαμά και η γιαγιά, είναι όπως είμαστε εσύ κι εγώ».

Το δέντρο ομορφαίνει

Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε το δέντρο, προσθέτοντας χρώματα, γκλίτερ ή χαρούμενα αυτοκόλλητα! Αφήστε το μικρό σας να διασκεδάσει με το στόλισμα κι ενθαρρύνετε έτσι τη δημιουργικότητά του. Όταν τελειώσει, δείξτε το δέντρο που έφτιαξε σε όλη την οικογένεια!

Και μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες του δέντρου, για να το δούμε κι εμείς!

Με την κατασκευή ενός οικογενειακού δέντρου, το παιδί σας θα μάθει περισσότερα πράγματα για το κάθε μέλος της οικογένειας. Θα καταλάβει ότι εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που το αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτό. Η γνώση αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των συναισθηματικών δεσμών του παιδιού σας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.