Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά την καλύτερη διατροφή για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των βρεφών.
Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι ο βέλτιστος τρόπος διατροφής των βρεφών. Μετά, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικές τροφές με συνεχόμενο θηλασμό μέχρι τα δύο έτη.
Μη αναγκαία εισαγωγή θήλαστρου (μπιμπερό), μερικώς ή πλήρως, ή λοιπών συμπληρωματικών τροφίμων και ποτών ενδέχεται να έχει αρνητικές και μάλιστα μη αναστρέψιμες συνέπειες στον θηλασμό. Οι μητέρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναλογιστούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, πριν αποφασίσουν να χορηγήσουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ή αν δυσκολεύονται με τον θηλασμό.
Οι οδηγίες χρήσης, προετοιμασίας και αποθήκευσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή λοιπών συμπληρωματικών τροφών και ποτών θα πρέπει να ακολουθούνται με τη δέουσα επιμέλεια, δεδομένου ότι η μη ορθή ή μη αναγκαία χρήση συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία.
17

Φτιάχνοντας μαζί ένα οικογενειακό δέντρο

Τώρα που το παιδί σας ξέρει πια τα μέλη της οικογένειάς του, είναι μια τέλεια στιγμή να Ανακαλύψετε μαζί περισσότερες εμπειρίες μαθαίνοντάς του ταυτόχρονα πώς συνδέονται όλα αυτά τα πρόσωπα μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με τη βοήθεια ενός γενεαλογικού δέντρου, το οποίο θα κατασκευάσετε παρέα με το παιδί σας, γεμίζοντας τα κλαριά του με φωτογραφίες των αγαπημένων σας κι ύστερα θα το στολίσετε μαζί!

Ρίχνοντας τους σπόρους

Είναι εύκολο να φτιάξετε το οικογενειακό σας δέντρο! Μπορείτε απλώς να το σχεδιάσετε μαζί με το παιδί σας, ή να τυπώσετε ένα ήδη έτοιμο προσχέδιο σε ένα φύλλο χαρτί Α4 ή σε χαρτόνι και μετά να κόψετε το περίγραμμά του. Η αληθινή διασκέδαση ξεκινά όταν αρχίζετε να ψάχνετε φωτογραφίες για το κάθε μέλος της οικογένειας! Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να ξαναθυμηθεί το παιδί ποιοι είναι οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείοι και οι θείες του, και πόσο ωραία έχετε περάσει όλοι μαζί στο παρελθόν.

Το δέντρο μεγαλώνει

Μόλις βρείτε τις κατάλληλες φωτογραφίες, τοποθετήστε τις στα κλαριά του δέντρου, σύμφωνα με τη γενεαλογική σειρά. Ενώ κολλάτε τις φωτογραφίες, εξηγήστε στο παιδί σας ποια είναι η συγγένειά του με τα πρόσωπα που απεικονίζονται. Για παράδειγμα, όταν κολλάτε τη φωτογραφία της γιαγιάς, πείτε, «Αυτή είναι η γιαγιά σου. Είναι η μαμά της μαμάς! Η μαμά και η γιαγιά, είναι όπως είμαστε εσύ κι εγώ».

Το δέντρο ομορφαίνει

Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε το δέντρο, προσθέτοντας χρώματα, γκλίτερ ή χαρούμενα αυτοκόλλητα! Αφήστε το μικρό σας να διασκεδάσει με το στόλισμα κι ενθαρρύνετε έτσι τη δημιουργικότητά του. Όταν τελειώσει, δείξτε το δέντρο που έφτιαξε σε όλη την οικογένεια!

Και μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες του δέντρου, για να το δούμε κι εμείς!

Με την κατασκευή ενός οικογενειακού δέντρου, το παιδί σας θα μάθει περισσότερα πράγματα για το κάθε μέλος της οικογένειας. Θα καταλάβει ότι εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που το αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτό. Η γνώση αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των συναισθηματικών δεσμών του παιδιού σας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.